Na rynku dostaw warzyw i owoców jest wiele firm jednak w tym przypadku niekoniecznie ilość przechodzi w jakość. Jak odbiorca powinien zweryfikować dostawcę żeby zapewnić sobie oprócz dostaw produktów również bezpieczeństwo i pewność, że ma sprawdzonego dostawcę.
Poniżej minimum, którym powinna wykazać się firma dowożąca:
W świetle polskiego prawa dostawy mogą realizować podmioty prowadzące działalność gospodarczą oraz grupy i rolnicy indywidualni. O ile w przypadku prowadzących działalność mogą przywieść nam wszystko to już rolnicy tylko produkty które wyprodukowane są w ich gospodarstwie (nie ma szans na cytrusy czy artykuły spożywcze).
Niezależnie od rodzaju dostawcy wszyscy muszą dokumentować sprzedaż. Firmy dowożące żywność muszą być zgłoszone do właściwej jednostki sanepidu i pozostawać pod jej kontrolą.
Środki transportu powinny być zaopiniowane i dopuszczone do logistyki i transportu żywności przez sanepid. Środki transportu powinny być co najmniej izotermami wyposażonymi w sprawne agregaty chłodnicze zapewniające utrzymanie odpowiedniej temperatury latem oraz z opcją grzania zimą (niedopuszczalne są już popularne kiedyś dogrzewające piecyki gazowe na samochodach).
Podobnie wygląda sprawa z magazynami jeżeli firma je posiada Chłodnie powinny być sprawne z monitorowaną temperaturą.
System haccp
Ustawodawca określił iż powinien być wdrożony system haccap lub być w trakcie wdrażania. Każda firma działająca w tej branży powinna mieć system wdrożony, gdyż ten system określa punkty krytyczne dla bezpieczeństwa żywności i opisuje procedury które te bezpieczeństwo mają zapewnić.
Są rożne certyfikaty certyfikowane przez rożne firmy audytorskie w każdym z nich jest opisane czego dotyczą i jakiej firmy.
W praktyce bardzo popularne jest przedkładanie odbiorcy certyfikatu z WR-SRH z Bronisz, który w opisie ma, że licenciobiorca wdrożył i nadzoruje system w zakresie branży: owoce warzywa grzyby i jest to potwierdzenie mówiące, iż może on sprzedawać w boxie na giełdzie w Broniszach warzywa owoce i grzyby, nie ma nic o przygotowaniu konfekcji i logistyce do odbiorcy a są to kluczowe zagadnienia dla bezpieczeństwa.
Certyfikat HACCP 2015/2018
Certyfikat HACCP Bronisze
Iveco Daily Opinia Sanepidu
Ubezpieczenie OC dostawcy jest to często ostatnia deska ratunku dla klienta w przypadku zdarzeń spowodowanych przez dostawcę lub jego pracowników. (roszczenia niezadowolonych konsumentów można przerzucić w prosty sposób na dostawcę jeżeli wina leży po jego stronie).
Produkty obierane i myte.
Wysokie stawki czynszu za metr powierzchni w gastronomi i hotelarstwie powodują iż wiele firm rezygnuje z obieralni gdzie są obrabiane warzywa (wszystkie warzywa i owoce są traktowane jako „brudne” i wymagają obróbki i mycia przed podaniem). Wiele firm dostarcza warzywa i owoce obierane.
Są różne obieralnie: oprócz zgłoszonych do sanepidu, z badaniami przechowalniczymi na produkty z reżimem sanitarnym, jest bardzo wiele takich które mieszczą się w przysłowiowej stodole, gdzie siedzi kilka pań i obierają warzywa. Zapakowanie w próżniowe torby vacum nie świadczy o dobrej jakości i czystości produktu żądaj badań.